CSOK bővítésre

lakásfelújítás

A CSOK bővítésre is felhasználható, ugyanúgy, ahogy lakás korszerűsítésre és felújításra is.

A CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény) abban az esetben is igényelhető a bővítésre, ha a bővítési munkálatok már korábban megkezdődtek. Viszont a kedvezmény csak a kérelem benyújtásakor a hitelintézet által elfogadott költségvetésből még fennmaradó bekerülési költségekre igényelhető.

Mi számít bővítésnek a CSOK szempontjából?

  • A lakás hasznos alapterületének legalább egy lakószobával történő növelése, az ehhez szükséges építési munkálatok, ideértve az építmény térfogatnövelésével nem járó tetőtér-beépítést is;
  • emelet-ráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel létrehozott lakás akkor, ha az emelet-ráépítés vagy tetőtér-beépítés révén nem jön létre két új, önálló albetétként nyilvántartott lakás.

A lakószoba a lakás minden olyan közvetlen természetes megvilágítású és szellőzésű, fűthető, huzamos tartózkodás céljára szolgáló, legalább 8 négyzetméter hasznos alapterületű helyisége, amely lehetővé teszi az életvitelhez szükséges tevékenységek folytatását.

Nem számít lakószobának az olyan helyiség, ami lehetővé teszi a főzést, mosogatást, étkezést, tisztálkodást, mosást, illemhely-használatot. Pl. fürdőszoba felújításra nem lehet CSOK-ot igényelni bővítés címén.

CSOK bővítésre – Maximálisan igényelhető összeg

A CSOK összege – ideértve a megelőlegezetten igényelt kedvezményt is – megegyezik az igénylő által számlával igazolt bekerülési költséggel, de legfeljebb:

  • egy gyermek esetén 600 000 Ft;
  • két gyermek esetén 1 430 000 Ft;
  • három gyermek esetén 2 200 000 Ft;
  • négy vagy annál több gyermek esetén 2 750 000 Ft.

Nézd meg azt is, mi a CSOK igénylés menete és hogy milyen feltételeknek kell teljesülni ahhoz, hogy megkaphasd a CSOK-ot.

A CSOK bővítésre témájában készült írásunk tájékoztató jellegű. A benne lévő adatokat a lehető legnagyobb körültekintéssel gyűjtöttük össze, de az esetlegesen kimaradt részinformációk miatt érdemes ellátogatni a kormany.hu oldalra, vagy szakemberhez fordulni a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) igénylése előtt.

Forrás: kormany.hu

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük