Energetikai tanúsítvány ára

Energetikai tanúsítvány

Az energetikai tanúsítvány egy okirat, amely a lakás energetikai tulajdonságairól tájékoztat, valamint javaslatot tesz az energia megtakarítás lehetőségeire. A tanúsítvány megmutatja, hogy milyen szintű egy adott épület energiahatékonysága. A tanúsítványban az épület éves energiafogyasztását hasonlítják össze egy ugyanolyan méretű és rendeltetésű épület energiafogyasztásával, és ez alapján sorolják be az épületet valamilyen kategóriába. Az épületeket az energiafogyasztásuknak megfelelően a háztartási gépeken is található címkék szerint csoportosítják. A skála a legkedvezőbb A+ kategóriától a legkedvezőtlenebb I kategóriáig terjed.

Milyen lakásoknál kötelező az energetikai tanúsítvány?

2012. január 1-jétől már nemcsak az újépítésű ingatlanokhoz, hanem a minden értékesítésre kerülő és tartósan bérbe adott épületre is kötelező az energetikai tanúsítvány.

Energetikai tanúsítvány szükséges tehát:

  • új épületek építése esetén
  • meglévő épületek adás-vételekor (eladó lakások estén)
  • meglévő épületek 1 évet meghaladó bérbeadása esetén
  • 500 nm-t meghaladó állami tulajdonú közhasznú épületek esetén

Energetikai tanúsítvány ára Budapsten:

Az energetikai tanúsítvány ára eltérhet aszerint, hogy budapesti vagy vidéki ingatlanról van szó. A fővárosi ingatlanok közt is különbség van a lakások és a családi házak között. Ha az épület rendelkezik teljes és hiánytalan tervdokumentációval (építészeti és gépészeti), akkor az energetikai tanúsítvány kiállítása olcsóbb, ha az épület ilyennel nem rendelkezik, helyszíni felmérésre van szükség.

Budapesti 30-40 nm alatti lakások estén a tanúsítvány ára 10. 000 Ft körül mozog, ennél nagyobb ingatlanoknál 12-13.000 Ft. A családi házak esetén is mérettől függ a tanúsítvány ára. A 80 nm alatti házak esetén az ár 14-16.000 Ft, 80 nm-nél nagyobbaknál pedig 16-18.000 Ft.

Energetikai tanúsítvány ára vidéken

A vidéki ingatlanoknál az energetikai tanúsítvány ára valamivel magasabb, mint a budapestieknél. A vidéki lakásoknál, 40 nm-ig az ár 12-14.000 Ft közt mozog. A vidéki családi házak estén pedig (80 nm alatt) az ár 16-19 ezer forint.

Felhasznált cikkek

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük