CSOK feltételei

puzzle ház

A CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény, régebbi nevén szocpol) olyan támogatási forma, mellyel az állam a (nagy)családosok otthonhoz jutását hivatott elősegíteni. Milyen feltételekkel igényelhető, miket kell betartani? CSOK feltételei új vagy használt lakás vásárlásnál, illetve bővítésnél.

CSOK feltételei – kik igényelhetik?

 • Magyar állampolgársággal rendelkező személy;
 • Európai Uniós állampolgár, aki három hónapot meghaladóan tartózkodik Magyarországon és bejelentett lakóhellyel rendelkezik;
 • az a harmadik országbeli állampolgár, aki bevándorolt vagy letelepedett jogállással rendelkezik;
 • hontalan, menekült vagy oltalmazott jogállású személy.

A CSOK-ot házastársak és élettársi viszonyban élők is egyaránt igényelhetik. Van azonban egy nagy különbség a kettő között.

Élettársi viszonyban élők abban az esetben folyamodhatnak a támogatásért, amennyiben már van (megfelelő számú és életkorú) gyermekük, és előzőleg még nem éltek a CSOK lehetőségével.

Házastársak igénybe vehetik a CSOK-ot, amennyiben már van gyermekük, vagy pedig terveznek gyermeket és korábban még nem igényelték a kedvezményt. Itt tehát nem kötelező, hogy már megszületett gyerek legyen a háztartásban, elég előre vállalni, hogy lesznek gyerekeik.

CSOK feltételei – előre vállalt gyerek(ek) esetén

Ez az úgynevezett MCSOK, vagyis a megelőlegezett családi otthonteremtési támogatás, melyet csak házaspárok vehetnek igénybe.

Ha egyelőre még nincs gyermek a családban, de vállaljuk, hogy a közeljövőben lesznek, akkor a következő szabályok vonatkoznak ránk:

 • 1 vállalt gyermek megszületésére 4 év áll rendelkezésre;
 • 2 vállalt gyermek esetén 8 év;
 • 3 vállalt gyermek esetén pedig 10 év.

Az igénylők szempontjából fontos feltétel még az is, hogy a 3 előre vállalt gyermekért járó összeget csak új lakásra fordíthatjuk. Amennyiben valaki használt lakásra vagy bővítésre szeretné az összeget felhasználni, úgy csak 2 előre vállalt gyermekért járó összeget igényelhet.

Ha vállalt gyermekre igényeljük a CSOK-ot, akkor tehát szükséges egyrészt az, hogy házastársi kapcsolatban éljenek egymással, illetve az egyik fél 40 évnél fiatalabb kell, hogy legyen.

CSOK feltételei megvenni vagy felújítani kívánt ingatlanra vonatkozóan

 • Az ingatlan (melyre a CSOK-ot igényelted) mellett bármennyi ingatlan lehet a tulajdonodban, ez nem kizáró ok;
 • a CSOK támogatott ingatlanban házastársak vagy élettársak igénylése esetén mindkét fél tulajdonos kell, hogy legyen;
 • használt lakás esetén 2019. július 1-ig még él a vételár korlát: nem lehet drágább 35 millió Ft-nál. 2019. július 1. után ez a korlátozás megszűnik;
 • bizonyos feltételek mellett a CSOK igényelhető ingatlanbővítésre és korszerűsítésre is;
 • a CSOK-ingatlan vételárát maximum 10 %-ban fizetheted készpénzben.

További feltételek

CSOK igénylése mellett lakásvásárláskor az eladó nem lehet a vevő közvetlen rokona vagy az élettársa.

Nem kizáró ok, ha az igénylő fent van a KHR listán, azonban egyik fél sem lehet büntetett előéletű.

CSOK feltételei közé tartozik, hogy a gyermekek az igénylőkkel közös háztartásban éljenek, és együtt költözzenek velük az új lakásba is.

CSOK igénylés tekintetében gyermeknek számítanak:

 • 25 életkorát be nem töltött vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermek;
 • legalább 12 hetet betöltött magzat vagy ikermagzat;
 • 25 évnél idősebb gyermek, ha megváltozott munkaképességű, állapota egy éve fennáll, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.

Forrás: kormany.hu

A CSOK feltételeiről készült írásunk tájékoztató jellegű. A benne lévő adatokat a lehető legnagyobb körültekintéssel gyűjtöttük össze, de az esetlegesen kimaradt részinformációk miatt érdemes szakemberhez fordulni a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) igénylése előtt.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük