Épületek szigetelése poliuretán hab technológiával


Mi az oka a pára lecsapódásának és hogyan függ össze a szigeteléssel? Miért fontos a különféle épületek falainak és a tető szigetelése? Mi a poliuretán hab és mik a legfőbb tulajdonságai?

Páralecsapódás oka és megszüntetése

A pára lecsapódásának oka a több nedvességet tárolni képes meleg levegő hideg felülettel való érintkezése, ahol a kondenzvíz is keletkezik.  Az elégtelen szigetelésű épületekben időjárásváltozás esetén kondenzvíz problémája számos felületen előfordulhat, beleértve a falakat, a födémen és más fémes alapszerkezeteken is.

Sokan nem tudják, de az energia-ráfordítás több, mint ötödét az épületek fűtése és hűtése teszi ki, amiben nagy szerepet játszik az épületek nem megfelelő szigetelése. Hőszigeteléssel azonban jelentősen csökkenthető ennek az energiafelhasználásnak mennyisége és az összes energiafelhasználáson belüli aránya is, végre búcsút inthetünk a páralecsapódás következtében a fejünkre csepegő kondenzvíz kellemetlen élményének is. A lemeztetőknél például elkerülhető a bontás a trapézlemez utólagos szigetelésével, ami a páralecsapódás megszűnését eredményezi.

A szigetelés jelentősége

Az épületek szigetelésére utólag is van mód, ennek egyik leghatékonyabb formáját a szórt poliuretán hab felhordása szolgálja, mely hatékony védelmet nyújt az időjárási tényezők ellen. A szórásos technológia lehetővé teszi, hogy a szigetelő hab minden olyan felületre eljuttatható legyen, ahol hőveszteség és hőhidak fordulhatnak elő. Az egészségre ártalmatlan szórt poliuretán hab legfőbb előnyei közé tartozik időtállósága, ami lehetővé teszi a hosszútávú energiamegtakarítást. PUR-hab szigetelés előnyeiről bővebben a  PUR-szigetelő Kft. oldalán olvashatunk.

PUR Szigetelő kft

Az általa szórt poliuretán hab szigetelés egy olyan technológia, amellyel már nem csupán hézag kitöltésre korlátozódik, hanem tökéletes hő- és vízszigetelő rendszert építhető vele ki. A molekuláris szerkezetű, zártcellás szigetelőhab cellafalai a vizet nem, a páradiffúziót viszont átengedik, ezáltal hab a vizet zárja, miközben “lélegzést” biztosít a szigetelt felületnek. A nemzetközi elismeréssel és több, mint 20 éves szakmai tapasztalattal rendelkező PUR-Szigetelő Kft. is ezt a speciális, szórt felhordásos módszert alkalmazza.

A poliuretán hab jellemzői

A poliuretán hab – más néven PUR hab, purhab – a 21. század egyik legjobb hatásfokkal rendelkező szigetelő anyaga. Kifejlesztése Otto Bayer német kémikus nevéhez fűződik. A széles körben használt poliuretán hab egy szivacsos szerkezetű műanyag, amelyben gázzal töltött cellák találhatók, ezáltal megszilárdult állapotában nagyon jó hő-, hang- és vízszigetelő tulajdonsággal rendelkezik.

A poliuretánt is főként kőolaj alapán állítják elő kőolajfinomítói termékekből. Széles hőmérsékleti tartományban ellenálló anyag, aminek legnagyobb előnyét kiváló hőszigetelő képessége jelenti, emellett tökéletes vízzáró jelleggel rendelkezik. Ellenáll a nagy terheléseknek, porózus felépítése tökéletes tapadást tesz lehetővé vízszintes- és függőleges felületeknél egyaránt. Hátrányként hozható fel relatív gyúlékonysága és csekély UV-sugárzás ellenálló-képessége, ami ellen a PUR-szigetelő Kft. egy speciális UV-védő bevonatot alkalmaz.

Poliuretánból a habok széles skálája állítható elő a lágytól a keményhabig, a lágyság az alkalmazott habosító anyag (szén-dioxid) mennyiségének függvénye. Kemény haboknál pentán gáz kerül a hab zárt celláiba. Két alaptípusa a beltéri használatra alkalmas nyitott cellás és a merevebb, lassabban táguló zárt cellás purhab.  Utóbbi magas vízállóságának és szilárdságának köszönhetően kültéren, magas páratartalmú helyiségekben is használható. Ideális alapfalak, mennyezeti szerkezetek, tetők és padlók szigetelésére. Használatos raktárak, ipari csarnokok, hűtőházak, állattenyésztés épületeinek szigetelésére is.

A műanyagok egyik legsokoldalúbb termékcsoportjaként elsősorban a ruha-, az autó- és bútoriparban használják. A kemény polimereket szerkezeti anyagként használják az elektronikai-, az autó-, a bútor- és az építőiparban. Megfelel az építőipar kihívásainak, bonyolult épületek egyszerű és gyors szigetelése valósítható meg vele. Megoldásként szolgál az elöregedett, bemohásodott és beázó palatetők szigetelésére is.

Hőszigetelő anyagként 1954-ben használtak először. Épületeknél legfontosabb felhasználási területe a globális felmelegedéshez vezető széndioxid-kibocsátás mérséklésének megfizethető, tartós és biztonságos módját jelentő hő- és vízszigetelés.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük