Falra festett képek és minták az otthonodban

falra festett kép

Az otthon csinosítása, szépítése, mindannyiunk életében felmerülő természetes igény. Megmozgatja a fantáziánkat, és lehetőséget ad arra, hogy saját tehetségünket is kibontakoztassuk. Jöhet a festhető és színes tapéta, kézzel festett képek a falra, egyedi domborművek, burkolatok.

Kis költségvetéssel is különleges hangulat

Az első otthonunk berendezése nagy öröm mindenki számára. Függetlenül attól hogy mekkora a költségvetésed, te is egyedivé, személyessé, különlegessé tudod varázsolni a falaidat. Az egyik legolcsóbb módja annak, hogy megváltoztasd a szobáid hangulatát, ha egyedi festési módot alkalmazol, hiszen festék mindenképpen kell a falra.

Fontos szempont, hogy milyen minőségű a falad. Egészen más módon készülhetnek el a dekorációk és falra festett képek akkor, ha a falad téglára felhordott vakolat, és megint más a panelekre jellemző beton. Ha nem jó az alapozás a munkád hamar tönkremehet, légy körültekintő. Természetesen nem kell nagy előképzettség ha van egy kiváló minőségű alapod.

Választhatsz egyszerű geometrikus vagy absztrakt dekorációt, ahol a színek és formák, a felületek nagysága és a komplementer-, vagy hőfokkontraszt hatások dominálnak. Érdemes tanulmányozni azt is, hogy a falszínek milyen hatással vannak az ember hangulatára, mert egy túl harsány szín dominanciája azt is okozhatja, hogy a helyiségben tartózkodók nem tudni miért, de rosszul érzik magukat. A színek hatásmechanizmusát tanulmányozhatod Johannes Itten svájci festőművész magyar nyelven is megjelent könyvéből, melynek címe: “A színek művészete“. Érdemes egy kicsit utána olvasni mielőtt eldöntöd, hogy a következő pár évet milyen színű térben fogod eltölteni.

A falak felületén ugyan úgy mint egy kisebb rajz vagy festmény felületen, nagyon fontos a mintázattal ellátott és az egyszínű, minta nélküli felületek aránya. A tér tágasságának érzetét és levegősségét optikai trükkökkel tudod befolyásolni. A sötét és világos aránya, a függőleges és vízszintes mintázatok egymáshoz való viszonya, egy kicsi szobát látszólag megnagyobbíthat, egy nagy szobát pedig látszólag “összenyomhat”.

Rajzok, sziluettek, falra festett képek, szekkók

Sokan választják azt a megoldást, hogy csak a szoba fő falát dekorálják cizellált módon, a többi falat egy színnel festik be. A fő fal mintázatához választhatjuk, virágok, növényi formák, állat sziluettek, város sziluettek képeit. Sok ötletet láthatunk online magazinokban, vásárolhatunk kész matricákat, vagy letölthetünk kész dekoráció sablonokat amelyeket egy színnel megfestve tudunk alkalmazni. Az ilyen díszítés csodásan mutat egy modern, vagy minimalista stílusú lakásban, gyerekszobában, egyszerű geometrikus letisztult bútorzat mellé.

falszínek

Aki a lakását klasszikus, eklektikus vagy egy kicsit barokkosabb stílusban rendezi be, annak fejében megfordulhat az ötlet, hogy a falakra is cizelláltabb képeket tegyen. A hagyományos olajfestmények mellett, igen eredeti hangulatot hozhat a térbe egy falra festett egyedi festmény, szekkó. A szekkó megnevezés az olasz “al secco” kifejezésből származik jelentése „szárazon”. (lásd: Wikipédia – szekkó címszó)

A száraz falra felfestett színes figurális festmény, tájkép, csendélet, már a római korban nagy divatját élte. Ehhez már csak azok fognak hozzá, akik szeretik a kihívásokat. Hogyan válasszuk ki a képet, ami illik az enteriőrhöz? Erre lehetőséget ad a számítógépes modellezés. Fotózzuk le a helyiség falát, ahová a képet szánjuk. A berendezés maradhat, hiszen bárhová kerül a festmény a lakótérben, folyosón, a berendezési tárgyakkal együtt kell megjelennie.

A fotót számítógépes programmal megnyitva, az adott területre beilleszthetjük a kiválasztott festmény képét. Ezzel a modellezéssel át tudjuk tekinteni, hogy milyen végeredményre számíthatunk…nagyjából.

A nagy méretű képek megfestéséhez érdemes egy papír rajz vázlatot elkészíteni, majd egy szintén papír alapra kartonra felvitt színvázlatot, akár kisebb méretben, azokkal a festékekkel amelyeket a falon is használni fogunk. Előtanulmányként a nagy mű elkészítése előtt ellátogathatunk egy jobb agyféltekés rajztanfolyamra is, ami növeli az önbizalmat, és fejleszti a rajzkészséget. Ha megszületett a végleges kreatív ötletünk és a vázlatok színvázlatok alapján látjuk, hogy az jó, itt az idő, hogy “7 nap alatt” megteremtsük a nagy művet!

Festett képek a falra

Az én házam az én ötletem

A lakásunk hangulatához illő falra festett egyedi képek, mindig nagy elismerést váltanak ki a hozzánk ellátogató barátok, és családtagok körében. Büszkén, és elégedetten élvezhetjük a munkánk eredményét. Aki mégsem szeretne saját maga belevágni egy ekkora projektbe, az nyugodtan szervezze ki a nehezebb feladatokat, egy megfelelő szakember felé. A végeredmény mindenképp a saját jó ízlésünket, és merészségünket fogja dicsérni.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük