Gyermektelen párok CSOK korhatára igényléshez

CSOK korhatára

A CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény) alapvetően a gyermekkel rendelkező családokat támogatja, de ugyanakkor gyermekvállalásra is ösztönözni azokat a párokat, ahol még nincsen gyerek. A gyermekvállalásnak bizonyos időkorláton belül kell teljesülnie, nézzük milyen a CSOK igénylésének korhatára.

CSOK korhatára gyermektelen párok esetén

A gyermektelen párok CSOK korhatára az alábbiak szerint alakul:

  • 1 gyermek 4 év,
  • 2 gyermek 8 év,
  • 3 gyermeknek pedig 10 év alatt kell megszületnie.

Jogosan merül fel a kérdés az emberekben, hogy mégis mi a CSOK felső korhatára, amikor még vállalhatnak a szülők gyermeket? 2016. január 1-jéig csak azok a párok vállalhattak előre gyermeket, ahol mindkét tag 40 év alatti volt. Bizonyára szigorúnak bizonyult a CSOK korhatár szabály, ezért ezt módosították, így már elegendő, ha a házaspárnak csupán egyik tagja nem töltötte még be a 40. életévét.

Gyermekkel rendelkező párok CSOK korhatára igénylés esetén

Ha egy házaspárnak már van 1, 2 vagy akár több gyermek, akkor a szülőknél lényegtelen, hogy ki hány éves.

A meglévő gyerekeknek viszont 20 év alattinak kell lennie és családdal élnie. Tekintettel a felsőoktatásban lévő tanulókra, ott a felső korhatár 25 évnek kell lennie és nappali tagozatos hallgatónak kell lennie.

Ezen szabályok mellett vonatkozik rájuk is, hogy a CSOK-ot igénybe vevőknek be kell költözni a megvásárolt ingatlanba, melyre 10 évig elidegenítési és terhelési tilalmat jegyez be a Magyar Állam.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük