A tetőtér lakberendezés 4 titka

tetőtér ablak

4 titok, amit a tetőtér lakberendezés kapcsán, jó, ha szem előtt tartunk. Avagy: Hogyan készítsünk magunknak szűk résekből kuckós, pihe-puha otthont?

Erről lesz szó a tetőtér lakberendezés kapcsán:

  1. ferde tetők alatt…
  2. gerendák, oszlopok a lakótérben
  3. színek
  4. helykihasználás

Ha egy ingatlan hirdetésben azt lehet olvasni, hogy „110 négyzetméter tetőtéri lakás eladó”, akkor, abból arra következtethet az ember lánya/fia, hogy az egyharmada mínuszos terület.

tetőtéri szoba

A 110 négyzetméterből nagyjából 36 négyzetméter, ferde tetőrész alatti rész, és ezt ugye nem igazán szereti az ember. Nem beszélve arról, hogy minden tisztességes tetőtérben legalább egy gerenda, vagy oszlop szembejön velünk, amit hajlamosak vagyunk térelnyelőnek, helyfoglalónak titulálni.

Hacsak nem fantáziálunk, vagy nincsen víziónk a tetőtér lakberendezéséről. Ami attól is függ, mennyire szerettünk bele az adott helyszínbe, környezetbe, házba, lakásba. Minden ingatlan vásárlás ezen múlik: beleszerettünk e vagy sem!

Szerencsés az, aki úgy érzi, hogy: „sosem gondoltam volna, hogy ő lesz az igazi…” És itt most egy tetőtéri ingatlanra gondolok. 

A tetőtér lakberendezés 1. titka (amiről mindenki tud?)

A „térdfal”, a padlástér padlózata fölötti fal rész. Fölötte a ferde sátortető szerkezet. Minél magasabb ez a tető alatti fal, annál nagyobb a hely, a nagyobb bútorok számára. De mit csináljunk, ha a térdfal alacsony?

Fantáziáljunk most egy kicsit!

Valljuk be: a tetőtér lakberendezése, a legtöbb esetben a hálószobák és a gyerekszobák világába visz. Nézzünk be a tetőtéri hálószobákba…

Az alacsonyabb, körülbelül 40-45 centi magas térdfal szakaszokhoz, nagyszerűen betehetjük a franciaágy fejrészét és még két oldalra két éjjeli szekrény is mehet. Ha kevés a hely, akkor befér az ágy alá egy-egy rakodó, ágyneműtartó, vagy akár beépített fiókos szekrény.

A tetőtér lakberendezés 2. titka: Hő visszaverő tetőcserép

tetőtér ablak

A tetőtér ablakain keresztül, – ha azok igazi tetőablakok – betűz a nap, nagyon átmelegítik a tetőtéri lakásokat. Erre megoldás a roló is, de nem csak a roló…

Ha van rá mód, olyan hő visszaverő tetőcseréppel érdemes burkolni a födémet, ami 5-10 fokkal csökkenti a padlástér hőmérsékletét! Ez nyáron nagyon jól jöhet mostanság, amikor szinte nem tud vége lenni a kánikulának!

A gyerekszobák ideális helyszíne lehet a tetőtér:

Csináltassunk beépített kis szekrényeket a rendszerezéshez, tegyük a gyerek ágyát a térdfalhoz, ha legalább 40 cm magas, és/vagy használjuk a ferde tetőrészek alatti helyet kis kuckónak.

Egyszerű függöny felszereléssel óriási örömöt tudunk szerezni a kicsiknek, akik saját kis birodalmat építhetnek ott fel. Ne találjuk ki helyettük, mit tegyenek a kuckóba, had építsék fel maguk az „álomotthonukat”

Ezzel számunkra is egyszerűen megoldódik a tetőtér lakberendezés a gyermekek szobájában, és így felnőtt, gyerek jól jár. A gerendákra szerelhetünk hintát, vagy az oszlopokra bordásfalat.

A tetőtér lakberendezés 3.titka: A tér megnyújtása színekkel

Ha sötétre festjük a padlózatot, magasabbnak, nagyobbnak érzékeljük a szobát.

Ezzel együtt viszont érdemes világos színnel festeni a falakat, mert az is segít szellősnek, átláthatónak, tágasnak érzékelnünk a teret.

A tetőtér lakberendezés 4.titka: a tükör

A tükör már XIV. Lajos korában is fontos fényfokozó funkciót látott el a kastélyokban, ahol gyertyákkal világítottak, persze óriási csillárokra rengeteg gyertyát tettek és a hatalmas tükör falak visszaverték a fényt. Így, jóval nagyobb világosságot tudtak teremteni.

Egy-egy sötétebb szobába, helyiségbe, érdemes fényforrás közelébe helyezett tükörrel növelni a fény erejét.

Fontos, hogy könnyű beépített szekrényeket, polcos rakodókat használjunk a tetőtér lakberendezésénél. Szerelhetünk a polcokra görgőket, ezzel megkönnyítjük a szűkebb részekből való kihúzást.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük