Minimalista lakberendezés: 3 hasznos szempont

nappali szoba

nappali szoba

Ebben a cikkben, a minimalista lakberendezés legfontosabb jellemzőiről olvashatsz:

  1. minimalista szempontok
  2. színek, bútorok, fények formák
  3. minimalista filozófia, a lényeg a minimalista lakberendezésben

Mielőtt a minimalista lakberendezés alapjairól szót ejtenénk, néhány mondat hadd álljon itt, ennek az irányzatnak a kialakulásáról.

A minimalizmus a 60-as, 70-es évek Amerikájában jött létre. Abból a gondolatból indultak ki, hogy „a kevesebb több is lehet”. A minimalista alkotások, a letisztult formákat, üresnek látszó tereket, természetes színeket idézik. Nem akarnak sokat, az egyszerű színekkel, geometrikus formákkal játszanak, az egyszerű vonalak szépségével nyűgöznek le.

Minimalista lakberendezés: bútorok,színek, fények,formák

A minimál nappali közepén a szögletes kanapé, nappali ülőgarnitúra, vagy sarokgarnitúra helyezkedik el. Szögletes elemekből áll. A színek nem harsányak sohasem, a minimalista lakberendezés a természetes színeket használja, a fa, föld, fém színeit, és anyagait.

A bútorok doboz szerűek, falra szerelt egyenes polcok, nyitottak, vagy zárt doboz formájúak, a funkcionalitás az egyetlen szempont.

A túlzott egyszerűség ellenére nagyszerűen bele lehet vinni a játékosságot a minimalista lakótérbe. A térhatásokkal való játék, – pl falba süllyesztett bútorelemek,- vagy a különböző anyagok – pl üveg, fém, fa, műanyag –beépítésével érdekes felületeket lehet létrehozni.

Különleges anyag pl a beton, amit ma már különböző változatban is előállítanak. Elképesztően eredeti, és rusztikus megjelenést lehet elérni egy-egy szabadon hagyott beton fallal, födémmel

Rendkívüli fontossággal bír a fény, ebben a lakberendezési stílusban. Mivel a formák letisztultak, puritánok, dísztelen a tér, ezért óriási jelentőséggel bír a természetes fény. Az egyszerűség kontrasztjaként barátságossá, élhetővé, meleggé varázsolja a lakást.

Az ilyen lakásokban a nagy üvegablakok, ajtók szinte kötelező elemek. Sötét helyiségekben ez a stílus ridegnek tűnhet.

A minimalista lakberendezés filozófiája, vagyis: miért is dobálnánk ki tárgyaink közül jó néhányat, ha minimál stílust akarunk teremteni otthonunkban…

A minimalista stílus egyfajta életmód, életfilozófia is: a lényeg a saját személyiségedben rejlik. Az emberi kapcsolataidban, a tudásban, ami a fejedben van, az életed fontos eseményeiben, fontos élményeiben, érzéseiben és nem a tárgyakban, amit vásárolsz.

A minimalista lakberendezés teret ad annak, hogy egy lakótérben érvényesülhessenek ezek a kimondatlan, nem látható dolgok. A látszólagos üresség, egyszerűség lehetőség is egyben. Megengedi a legfontosabb dolgokra való koncentrálást.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük