Keleti lakberendezés: 2 féle stílusirányzat, ami kihagyhatatlan, ha egzotikus lakást akarsz

növényfonat

Ebben a cikkben 2 fontosabb irányzatról olvashatsz, ami a keleti lakberendezés témakörben szóba jöhet.

A keleti lakberendezés két fontosabb csoportjában az egyik, az egzotikus, díszített, festett távol keleti, indiai, indonéz világ. A ma Magyarországon fellelhető tárgyak gazdag és csodálatos díszítésű bútorok, már elérhető áron megvásárolhatóak.

A szekrények, egzotikus, trópusi keményfából készülnek. Úgynevezett teakfa, vagy bambusz az alapanyag. Nagyon igényesen megmunkált kézi faragású polcok, kisebb komódok rattan szövettel borítva, aranyozott festékkel, réz díszítéssel készült ágyak találhatóak ma egy-egy erre specializálódott áruházban

Különlegesek a székek, egy tömbből faragottak, vannak köztük olyanok, amik növényi mintákat idéznek. Banánlevélből, és tengeri jácintból is készítenek ülőkéket az indiaiak. Íme a banánlevél friss és feldolgozott formában.

trópusi növény

A keleti lakberendezés azon belül az indiai, indonéz, thaiföldi, vagyis a gazdagon díszített stílus, és kiegészítő elemei.

Az orientális lakberendezésben a dísztárgyak, a kis tartó dobozok, fogasok, vagy képek, különleges dísztő elemek, réz tárgyak elengedhetetlenek. Fontosak, mert azon kívül, hogy praktikusak, sajátos hangulatot és atmoszférát teremtenek a lakótérben.

Ide tartoznak a különleges hangszerek, amiket meg lehet vásárolni az erre specializálódott áruházakban. Ezek a tárgyak különlegesek, egyszerű megszólaltatni őket, és olyan hangzások varázsolhatók elő belőlük, amiket nem gyakran hall az ember. Különleges, meditatív hangulatot lehet velük elérni egyszerűen. Néhányat ajánlanék:

  1. karimba
  2. indonéz dob
  3. kókuszdió csörgő
  4. hangtálak

Íme a karimba nevezetű hangszer, ami csodálatos sejtelmes hangú és emellett gyönyörű szép indonéz hangszer. A keleti lakberendezés stílusában, a szoba dísze lehet.

A keleti lakberendezés másik fontos ága, a zen lakberendezési stílus

A japán zen stílus, a nyugati irányzatok közül a minimalista lakberendezéshez hasonló. A zen stílus nyugati adaptációja, erre a kultúrára, kényelemre és méretekre szabott.

A világos vászon és a sötét színek harmóniájából jön létre az egyszerű, puritán, természetes anyagokból készült lakótér. Jellegzetes a „shoji” és a „fusama” nevű tolóajtó:

Mindkét ajtó úgy készül, hogy sötét barna fa keretre rizspapírt feszítenek. A „shoji” átlátszó, fényáteresztő, vékony papírból, míg a „fusama” vastagabb rizspapírból készül. Tájképekkel is díszítik mindkettőt. Belső és külső térben is használják ezeket az ajtókat. A téli időjárás ellen kívül a házat falemezzel körbe burkolják, védendő a fusamát és shojit is.

A stílusra jellemző a természetesség. Fa mennyezet, vászon, gyékény, amit a földre terítenek teázáshoz. Az ablakok osztottak, vízszintesen téglalap szerűen, általában sötét fa lécekkel, mint ahogyan a tolóajtók is.

A bútorokon a fa egyenetlenségét, erezetét inkább kihangsúlyozzák, mintsem elrejtik. Kedvelt fa anyagok, a bambusz, a juhar és a cédrus

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük