CSOK használt lakásra

lakásvásárlás

A CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény) egy támogatási forma, mellyel az állam szeretné segíteni a családokat, hogy könnyebben jussanak kívánt lakásukhoz.

A támogatás 2015 júliusától igényelhető új és használt lakásra egyaránt, illetve felhasználható építéshez és bővítéshez is. Mit kell tudnunk, ha a CSOK-ot használt lakásra szeretnénk felvenni? Mi változik meg 2019 júliusától?

CSOK használt lakásra – két összetevő

Az otthonteremtési kedvezmény két részből tevődik össze. Van egyrészt a vissza nem térítendő állami támogatás, másrészről pedig egy államilag támogatott kedvezményes kamatozású jelzáloghitel, ez az ún. “CSOK hitel”.

2019. július 1-jétől a CSOK kamattámogatott hitele már használt lakásra is igényelhető, legalább két gyermek esetén.

A maximálisan felvehető kamattámogatott lakáscélú jelzáloghitel 2 gyermek esetén 10 millió Ft, három gyermek esetén pedig 15 millió Ft.

CSOK használt lakásra – állami támogatás

Az állam által nyújtott támogatás 3 tényezőtől függ:

 • meglévő vagy vállalt gyermekek számától;
 • attól, hogy használt, vagy új lakásra fordítanád;
 • mekkora lakást (vagy házat) szeretnél venni.

CSOK összege használt lakás vásárlása esetén:

 • egy gyermek esetén a CSOK összege: 600 000 Ft;
 • két gyermek esetén: 1 430 000 Ft;
 • három gyermek esetén: 2 200 000 Ft;
 • négy vagy annál több gyermek esetén: 2 750 000 Ft.

A megvásárolandó használt lakás hasznos alapterülete legalább el kell, hogy érje:

 • egy gyermek esetén 40 m²-t;
 • két gyermek esetén 50 m²-t;
 • három gyermek esetén 60 m²-t;
 • négy vagy több gyermek esetén 70 m²-t.

Mit jelent a hasznos alapterület

Hasznos alapterületnek számít a lakáson belül közvetlenül megközelíthető helyiségek alapterületének összege. Ide tartoznak: előszoba, közlekedő, nappali, hálószoba, étkező, konyha, étkezőkonyha, fürdőszoba, WC, kamra, tároló, gardrób, mosókonyha, kazánhelyiség és egyéb fűthető helyiség.

Nem számít hasznos alapterületnek, így nem lehet a számításba belevenni a gépjárműtárolót és a pinceszinti helyiségek alapterületét.

CSOK használt lakásra – kamattámogatott ingatlan hitel

Korábban (2019. július 1-ig) nem volt igényelhető a kamattámogatott “CSOK-hitel” használt lakás vásárlásra. Ez 2019. július 1-jétől módosult.

Államilag kamattámogatott jelzáloghitel összege használt lakás vásárlása esetén:

 • egy gyermek esetén nem igényelhető;
 • két gyermek esetén: 10 millió Ft (a lakás minimum alapterülete 50 m²);
 • három gyermek esetén: 15 millió Ft (a lakás minimum alapterülete 60 m²);
 • négy vagy annál több gyermek esetén: 15 millió Ft (a lakás minimum alapterülete 70 m²).

Az államilag kamattámogatott jelzáloghitelt (CSOK hitel) kizárólag házaspárok vehetik igénybe. Igényléskor legalább a házaspár egyik tagjának 40 éven alulinak kell lennie.

A jelzáloghitelek egy részének átvállalása úgy változik, hogy már a második gyermek születésekor egymillió forintot, a harmadik gyermeknél 4 millió forintot, minden további gyerek születésekor újabb egy-egymillió forintot vállalnak át – közölte az államtitkár, hozzátéve: fontos tudni, hogy ez a lehetőség a kamattámogatott csok-hitelek esetén is érvényes.

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) kötöttségekkel is jár. Az állam javára jelzálogjogot, valamint annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be (tehát nem lehet eladni vagy újabb jelzáloggal terhelni az ingatlant), valamint bizonyos esetekben a href=”https://bankmonitor.hu/cikk/csok-melyen-a-zsebedbe-nyulhatsz-ha-nem-teljesited-a-felteteleket/”>visszafizetési kötelezettséggel is járhat a támogatás!

A tíz év elteltével a jelzálogjog érvényét veszti, de az ingatlan-nyilvántartásból való törlést a CSOK kedvezményezettjének kell kérelmeznie.

Forrás: kormany.hu; maradokapenzemnel.blog.hu

A CSOK használt lakás témájában készült írásunk tájékoztató jellegű. A benne lévő adatokat a lehető legnagyobb körültekintéssel gyűjtöttük össze, de az esetlegesen kimaradt részinformációk miatt érdemes szakemberhez fordulni a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) igénylése előtt.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük