Nappali falszínek, avagy hogyan válasszunk színt a nappali falára

festő ecset

Átgondoljuk kicsit, hogy a nappali falszínek közül melyik illik kisebb, melyik illik nagyobb falfelületekre. Beúszunk a színtenger közepébe inspirációért, körbejárunk néhány szempontot a nappali falszínek kapcsán.

kandallós nappali

Ha a nappali falszínek között keresgélek, akár tetszik,akár nem, nekem elsősorban a fehér és pasztell árnyalatai jutnak eszembe. Igazából a fenti fénykép mutatja meg legjobban azt, mire gondolok.

A nappali, a lakás központja, ide gyűlik a család, itt vagyunk a legtöbbet. Ha egyedül élünk, itt nézzük a tévét, itt olvasunk, és lehet, hogy itt van a legtöbb fontos használati tárgyunk.

Épp ezért ide összpontosulnak a színek. Dísztárgyak, könyvek, díszpárna, képek a falon, függönyök. Ebből következik az, hogy a nappali falszínek között a fehéret preferálom leginkább

Ha nem tudatos a bútorok, tárgyak, képek színösszeállítása nappalinkban, hanem inkább eklektikus, érdemes meggondolni azt, hogy a fal, a háttér olyan legyen, ami nem zavarja ezt a hangulatot. Matt, fehér színű, vagy esetleg valamilyen szolid, semleges szín.

Ezen a képen jól látható, hogy a vörös-bronzos bőr ülőgarnitúra mellett, pasztell szín a jó választás a falakra. Tetszik, hogy acél zölddel csak az egyik falat festették be, és a többi tört fehér. Nagyon szép egyensúly alakul így ki, és nem túl sötét a szoba. A színes bútor, színes tárgyak gyönyörűen érvényesülnek a szürkés felületek előtt.

modern nappali 1

Az alábbi képen is láthatunk egy finom és egyszerű példát arra, milyen szépen érvényesülnek a színes tárgyak, a semleges felületek között. A balkon ajtó fölött egy kis falfelület sötétebbre van festve, picit megtöri a fehér egyhangúságát, és engedi érvényesülni a többi színt.

pöttyös nappali

Nem biztos, hogy a nappali falszínek megtervezésekor, nagyon élénk színeket kell előtérbe helyeznünk!

A következő fotó, rendkívül elegáns és finom színvilággal elvarázsolt nappalit mutat. A falak színe alapból fehér, de az egyik oldalon, a gyönyörű arany tapétával csodálatosan elegáns nappalit varázsoltak

A piros szín árnyalatai feldobják az amúgy semleges színkörnyezetet. A cseresznyefa, vagy mahagóni színű válaszfal vöröses árnyalatához rendkívül szép, izgalmas hatású a piros dísztárgy. Az arany színű függöny és a matt, inkább pasztell lila ágytakaró, királyi eleganciára utal. A lila és arany, a színek szimbolikájában is „királyi színpár”

modern modern nappali

Amire odafigyelnék a nappali falszínek kiválasztásakor:

  1. Az eklektikus színvilágba ne vigyünk még egy plusz erős, élénk színt. Nagyon zavaró lehet hosszú távon
  2. Semleges színeket használjunk, a szürke és acél színek, valamint árnyalataik, nagyszerűen kiemelik a többi színt
  3. Ha valamilyen élénk színt használunk, azt kisebb falfelületen tegyük, és kiegészítésképpen. Egy-egy kisebb fal részletet fessünk be vele, a többi, a nagyobb rész fehér, vagy tört fehér árnyalat legyen.
  4. Ha két féle színt használunk a nappalink falán, akkor az egyik a fehér legyen. Vagy, ugyan annak a színnek a két árnyalata. Kettőnél több szín, vagy árnyalat ne legyen a falon. Összevisszaságnak tűnik, feltördeli a teret.
gyönyörű nappali

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük